KORONAVÍRUSVzdelávanie

Pilotné otvorenie tried 2.stupňa

Do Vianoc v Dechticiach 2. stupeň neotvoria

Milí rodičia žiakov 2.stupňa.

Podrobne sme si preštudovali uznesenie vlády, rozhodnutie ministra školstva aj vyhlášku hlavného hygienika k možnosti pilotného otvárania škôl.

Zriaďovateľ môže rozhodnúť o otvorení školy, pokiaľ bude vyžadovať negatívny test nie starší ako 7 dní. Od žiakov aj od zákonného zástupcu. V praxi to znamená, že by ste sa museli do Vianoc dať otestovať 2-x aby deti mohli prísť na 10 dni do školy.

Rovnaké podmienky musia splniť aj všetci učiteľa učiaci na 2. stupni.

Škola nie je povinná samotné testovanie zabezpečovať.

Zo zverejnenej vyhlášky, ani rozhodnutia ministra nie je jednoznačné, že pokiaľ ráno do školy príde len časť žiakov a ostatní ostanú doma, tak či má škola zabezpečovať dištančné vzdelávanie pre žiakov, ktorí ostanú doma. Ak taká povinnosť nebude, neotestovaní žiaci budú bez akejkoľvek výučby. Ak by sa to od škôl vyžadovalo, musíme organizačne veľmi zložito hľadať riešenie ako toto zabezpečiť. Určite by sme museli zredukovať súčasný rozsah dištančného vzdelávania, nakoľko učitelia nemôžu jeden pracovný pomer odučiť prezenčne a druhy dištančne. Riešenie aby sa deti z domu pripájali na hodiny nie je vhodnou náhradou dištančného vyučovania.

A samozrejme vážny problém môže byť, že žiaci v škole budú inak napredovať s učivom ako žiaci doma.

Po zhodnotení týchto faktov sme sa, po dohode so starostom obce, rozhodli do Vianoc neotvárať školu. Radšej budeme naďalej zabezpečovať dištančné vzdelávanie.

Je ale pravdepodobné, že takéto alebo veľmi podobné podmienky môžu platiť aj od januára. V najbližších dňoch sa preto zamyslíme nad realizovateľnou formou vyučovania za týchto podmienok a zistíme záujem od vás pravidelne sa testovať (možno každých 7 dní).

Ďakujeme vám za dôveru.

PhDr. Svetlana Zacharová,
riaditeľka ZŠ s MŠ Dechtice

Zobraziť viac

Súvisiace články

Tlačidlo Späť hore