AKTUALITYHistória obceHistorické objekty

Pomník nenarodeným deťom a obetiam násilia

Mesiac november charakterizujú návštevy cintorínov, zapaľovanie sviečok na hroboch našich blízkych a modlitby za ich duše. Tento čas nás často napĺňa istým druhom smútku a spomienok. Katolícka cirkev si v novembri pripomína dva významné sviatky. Prvým je slávnosť Všetkých svätých (1. november) a druhým významným dňom je Spomienka na všetkých verných zosnulých (2. novembra).

Večer na Sviatok všetkých verných zosnulých dechtický farár Mgr. Miroslav Kováč požehnal pred kostolom Pomník nenarodeným deťom a obetiam násilia. Pôvodná myšlienka urobiť tento Pomník nenarodeným deťom a obetiam fašizmu a komunizmu bola pána Marka Semeša. Podľa jedného pomníku zo srdcom, urobil pán farár náčrt budúceho pomníka, ktorý graficky spracovala Mgr. Petra Matuškovičová. Grafický návrh na kameň preniesla Danka Hrčková Benedikovičová, rodáčka z Dechtíc. Jej manžel, kamenár, Marián Benedikovič z Dobrej Vody zrealizoval a osadil pomník pred Farský kostol svätej Kataríny Alexandrijskej na betónový základ, ktorý urobil Pavol Machovič.

Pomník je urobený z carrarského mramoru, ktorý sa používa v kameňosochárstve. Kamenársky majster sa vyjadril, že počas svojej praxe prvý raz vytváral pomník z tohto kameňa. Je jasné, že pomník sa stane ďalšou dominantou obce.

Pomník pripomína nekonečnú cestu každého ľudského života. Každý človek, aj ten najmenší, si zaslúži, aby sa k nemu pristupovalo s úctou. Spomeňte si preto pri tomto pomníku na nenarodené deti a obete násilia, ktoré nás predišli na ceste do večnosti.

Zobraziť viac

Súvisiace články

Mohlo by vás zaujímať
Zatvoriť
Tlačidlo Späť hore