AKTUALITYHistorické objektyObecné oznamy

Rekonštrukcia kostola sv. Kataríny pokračuje

Osadením vitráži sa ukončila ďalšia etapa

V utorok 15. 11. 2022 Mgr. Art. Ladislav Čerba, majiteľ firmy Cserba glass z Demandíc so svojimi spolupracovníkmi zhotovili a  osadili posledné dve vitrážové okná – v sakristii dechtického farského kostola, erb rádu Františkánov /Pax et bonum – pokoj a dobro/ a erb Spoločnosti Ježišovej – Jezuitov.

Počas troch rokov bolo obnovených a zreštaurovaných 15 vitrážových oknien, ktoré boli vložené medzi dve izotermické sklá, čím vzniklo tepelnoizolačné trojité sklo, ktoré znižuje únik tepla z chrámu.

Mgr. Art. Ladislav Čerba, je švagor Jozefa Šimončiča ml., syna dechtického rodáka,  profesora Jozefa Šimončiča st., /+21.11.2020/. Montáže vitrážových okien sa zúčastnil aj vnuk pána profesora.

V presbytériu kostola je zreštaurovaných sedem pôvodných vitrážových okien, ktoré boli v zlom technickom stave a veľmi poškodené.  Vpredu vpravo je nová vitráž sv. apoštolských kniežat – Petra a Pavla, vzadu vpravo vitráž sv. solúnskych bratov, slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda, vpredu vľavo vitráž Bolestnej Panny Márie, na schodisku na chór okno dechtickej Panny Márie – Kráľovnej pomoci. Celkové náklady, ktoré investoval farský úrad v Dechticiach, boli takmer 40 000 eur.

Na úplné dokončenie ostáva ešte dokončiť ostenia vymaľovať.

Od roku 1973 prešiel dechtický kostol mnohými zmenami. Najprv to bolo jeho vyprázdnenie, neskôr rôzne, častokrát kontraproduktívne opravy, potom, z hľadiska nutnosti odvlhčenia múrov orúcanie vnútornej omietky do výšky takmer dva metre až po dnešok, kedy sa zavŕšením výmeny okenných výplní končí ďalšia etapa prac. Hoci zostáva ešte veľa práce, predsa sa kostol čoraz viac stáva – aj po vizuálnej stránke – dôstojným Božím stánkom.

Zobraziť viac

Súvisiace články

Mohlo by vás zaujímať
Zatvoriť
Tlačidlo Späť hore