Kultúra a spoločenský životMO ZPObecné oznamyPodujatia pre deti

Víkend s Mikulášom

Sviatok svätého Mikuláša je veľmi starý a najmä u detí veľmi obľúbený sviatok. Svätý Mikuláš sa narodil v roku 270 v Malej Ázií. Keď dospel, stal sa biskupom v mestečku Myra v Turecku a svoj život zasvätil nezištným pomáhaním a obdarúvaním ľudí. Najviac ho preslávil skutok, keď trom chudobným dievčatám, ktoré sa nemohli vydať za svojich milých, venoval potajomky veno. Cez okno vhodil do domčeka tri mešce zlatých peňazí a dievčatá boli zachránené od zlého života na pokraji spoločnosti.

Na sviatok, kedy Mikuláš nosí dobrým ľuďom, najmä deťom darčeky, nezabudli ani miestne organizácie a zamestnanci obecného úradu v Dechticiach. Ako prví si stretnutie s Mikulášom nenechali ujsť členovia MO ZP v Dechticiach, ktorí už v sobotu 03. 12. 2022 privítali Mikuláša v kultúrnom dome. Detských členov obdaril darčekom, no nezabudol ani na dospelých.

Pred druhou adventnou nedeľou si vo večerných hodinách kolektív MLYNPEKU, s.r.o. pripravil pre svojich hostí posedenie v Pohostinstve u Šutiaka pri cigánskej pečienke a varenom vínku. Na svoje si prišli aj deti, ktoré sa mohli zabaviť v šípkarskej miestnosti. Tam bola vytvorená dočasná detská herňa.

V nedeľu na námestí žiarili očká najmenším detičkám, ktoré čakali na príchod Mikuláša do obce. Ten prišiel aj s pomocníkmi anjelom a čertom. Deti ich privítali spolu s pani učiteľkami z MŠ v Dechticiach vianočnými koledami. Mikuláš sa piesňam veľmi tešil a deti poprosil, aby spolu s ním rozsvietili stromček na námestí. Každé dieťa odmenil balíčkom plným dobrôt. Dospelí už sú na sladkosti veľkí, tak im anjel spolu s čertom pripravili teplý čajík na zohriatie.

Mikuláš nestihol rozdať všetky balíčky cez víkend, tak sa niektoré detičky tešili návšteve Mikuláša aj doma. V pondelok vo večerných hodinách bolo u nás v uliciach vidieť nejedného čerta i anjela, ktorí sprevádzali Mikuláša.

Mikuláš svoju návštevu u nás v Dechticiach zavŕšil v utorok 6. 12. 2022 v ZŠ s MŠ. Po krátkom divadielku v kultúrnom dome sa žiaci vrátili do svojich tried, kde už na nich čakal Mikuláš. Dobrých žiakov i detičiek v škôlke bolo veľa, tak si na pomoc zavolal dvoch anjelov a dvoch čertov, ktorí mu pomohli s rozdávaním sladkých balíčkov a šírením vianočnej nálady.

Zobraziť viac

Súvisiace články

Mohlo by vás zaujímať
Zatvoriť
Tlačidlo Späť hore